Les 7 voor kinderen zie onder
https://www.youtube.com/watch?v=fI5PRaTSMUI https://www.youtube.com/watch?=GS2q-8dFyiw "Le Cirque de Calder" direção Carlos Vilardebo  https://www.youtube.com/watch?v=wnSTZFm-Amw Alexander Calder performs his Circus Whitney Museum  Hier onder staan een paar links naar filmpjes,gemaakt in 1955  en een van de mobiles,die je tenslotte moet zien bewegen
Vandaag wordt het een beetje een rommelig lesje. Maar kijk toch maar, je zult er geen spijt van krijgen. Mesdames et messieurs,je vous presente Cirque Calder !!!,dat riep in 1955 een grote tamelijk dikke man,met een zwaar amerikaans accent, (want het was een Amerikaan) tegen zijn publiek in zijn atelier in Frankrijk. In dat publiek zaten Jean Cocteau,Fernand Leger,en nog een heleboel kunstenaars enzo, ja dat waren nog eens tijden. Alexander Calder,1889-1976 was een kunstenaar,en zijn werk hoort bij de beeldhouwkunst omdat het ruimtelijk is maar een beeld heeft hij nooit gehouwen Nee zijn werk was verderlicht en het bewoog, mobiles waren het. Later maakte hij ook stilstaande objecten,stabiles. Je kunt aan zwermen vogels denken of scholen vissen of algen in water of blaadjes aan bomen.Dat vond hij ook juist.Hij hield er niet van om beeldhouwer of kunstenaar genoemd te worden,dat vond hij te gewichtig voor wat hij deed. Hij maakte dingen voor zijn plezier. En met datzelfde plezier maakte hij een circus, van ijzerdraad en lapjes en stukjes metaal en hout, jarenlang voegde hij er figuurtjes aan toe tot dat hij twee grote koffers vol had. Hij gaf er voorstellingen mee die je op de filmpjes kunt zien. Zijn vrouw zit ernaast en draait plaatjes met circus muziek, ze draagt sieraden die hij ook maakte. Ik wordt er enorm vrolijk van,en toen ik het zag deed ik het met een klein leuk meisje samen na,heel leuk. Dus als je een sombere Coronabui hebt ,ga kijken!!
ketting
oorbellen
Verder had hij meestal een tangetje en een stuk ijzerdraad op zak,en maakte daar portretten mee. Dat is ook leuk om te doen. Niet te dik ijzerdraad,maar het moet net stijf genoeg zijn. Je hebt ook tangen met ronde bekken die zijn handig voor de rondingen.Die kun je ook om stokjes winden. Je kunt eerst eens tekenen met een lijn om te oefenen,of er een portret onderleggen. Calder hing ze op, en vond de schaduw ook mooi. Ja ik weet t je moet er een zekere handigheid voor hebben,maar wie weet heb je die !
  Verder ging ik voor twee kasten zitten en tekende alles   wat daarin zat.In werkelijkheid staan er twee keer      zoveel boeken in dus je moet het niet zo nauw nemen   Het is een leuk prutswerkje en er moet nog wel wat aan   gebeuren ,maar misschien heeft iemand er ook wel zin in.
Voor de kinderen en natuurlijk ook de volwassenen Stilleven. Neem een gekleurde doek,en leg daar een paar vruchten op Geef het vel papier de kleur van de doek. Dat gaat heel mooi met inkt,en als die droog is kun je er met pastel op verder werken. Je kunt als je bijv.citroenen neemt de complementaire kleur nemen en een paarse doek kiezen,en voor sinaasappels blauw en tomaten groen.Dat is altijd mooi.(De tegenoverliggende kleur is de complementaire kleur ,het woord betekent aanvullend,je vult rood aan met geel en blauw, geel met blauw en rood,en blauw met rood en geel) Je begint dus bijvoorbeeld met twee citroenen. Daarna leg je er steeds wat fruit bij. De mop is, dat jonge kinderen altijd alles naast elkaar zullen tekenen,maar nu maak je ze er attent op dat de vruchten elkaar kunnen overlappen. Dan ziet het er meteen heel echt uit. Dat is alles, maar het werkt altijd prima,zeker als je die kleur gebruikt!
Nog even iets moois,zes kaki s van Mu Qi, 13e eeuw China
Deze is van mij het is echt niet heel moeilijk hoor!
En kijk nog even naar wat men mij gestuurd heeft
klik hier voor jullie schilderijen